Terug naar het overzicht

Karakteristieke locaties vormen het toneelHet Zeeland Nazomerfestival, een ontdekkingstocht

Theater op Locatie Zeeland Nazomerfestival Een Zomerdag

Tijdens het Zeeland Nazomerfestival vormen karakteristieke locaties in de buurt van de Zeeuwse kust letterlijk het toneel van grootschalige dansstukken en zuiver teksttheater. Zowel de stukken als de locaties inspireren en verrassen. “Er zijn Zeeuwen die dankzij het festival plekken ontdekken die ze nog niet kennen.”

Theater op Locatie Zeeland Nazomerfestival
Theater op Locatie Zeeland Nazomerfestival
Theater op Locatie Zeeland Nazomerfestival
Theater op Locatie Zeeland Nazomerfestival

Komende zomer, van 27 augustus tot en met 7 september, brengt de negentiende editie van het Zeeland Nazomerfestival opvallend veel diversiteit, in inhoud én in de locaties waar de voorstellingen worden opgevoerd. Henk Schoute, directeur van Theaterproductiehuis Zeelandia, ziet in de theaterwereld een duidelijke ontwikkeling. “Er is sprake van ‘festivallisering’: Mensen in Nederland bezoeken steeds vaker festivals en gaan minder naar de schouwburg. Het publiek wil bijzondere voorstellingen op bijzondere locaties. En ons festival beantwoordt goed aan die behoefte.”

Theater op Locatie Zeeland Nazomerfestival

Band met Zeeland

Het Zeeland Nazomerfestival lijkt veel weg te hebben van Oerol, met voorstellingen op karakteristieke locaties in de buurt van de Zeeuwse kust. “Maar het grote verschil is dat wij de voorstellingen zelf produceren en dus geen producties inkopen. De diversiteit aan locaties is hier erg groot en daar variëren we elk jaar mee. Vanuit het festivalhart in Middelburg worden daarnaast concerten van populaire artiesten gegeven. Die trekken een wat jongere groep aan, de voorstellingen een wat hoger opgeleid en meer cultureel gefocust publiek.” Voor de inhoud van het programma kijkt de organisatie elk jaar goed naar de omgeving, zegt Schoute. “Onze bezoekers hebben een band met Zeeland. Twee derde is Zeeuws. Omdat het hier bijvoorbeeld nog erg ontbreekt aan dansvoorstellingen, voegen we die juist toe aan ons programma.”

Spektakel op Fort Ellewoutsdijk

Alle voorstellingen zijn door Zeelandia geproduceerd, maar heel verschillend in stijl en genre. Van zuiver teksttheater tot grootschalige dans- en muziekstukken. “In alles wat we spelen is er een duidelijke koppeling tussen de inhoud en de locatie”, zegt de artistiek leider van het theaterproductiehuis, Alex Mallems. “Dat zie je al bij de openingsproductie Wie is bang. Dat spelen we in Schouwburg Middelburg, omdat het verhaal zich ook echt afspeelt op het toneel van een schouwburg.”

Theater op Locatie Zeeland Nazomerfestival

Uniek zijn ook de buitenlocaties, zoals het unieke Fort Ellewoutsdijk, een verdedigingswerk uit 1839. Hier zal het theaterstuk Winterreise worden gespeeld. “In dat stuk gaat het om de waanzin van oorlog”, vertelt Mallems. Het is een spectaculair stuk dat wordt gespeeld op een podium van 80 meter breed, met een sopraan die liederen van Schubert zingt terwijl de Middelburgse kunstenaar Piet Dieleman ‘live’ kunstwerken maakt van verf, klei, kalk en takken. “Fort Ellewoutsdijk werd rond de splitsing van België en Nederland gebouwd, om de Schelde te verdedigen tegen de Belgen. Maar tegen de tijd dat het fort klaar was, was de vrede al getekend. Het fort heeft dus nooit een functie gehad. Voor mij is dat een artistiek metafoor voor de onzin van oorlog en vandaaruit hebben we deze voorstelling gemaakt. Zo moet elke locatie een meerwaarde bieden om de voorstelling te bezoeken. Als we op andere plekken spelen, komen er weer andere thema’s bij – vandaar dat de variatie zo groot is.”

Henk Schoute (L) en Alex Mallems (R)

Het festival vertelt aan de hand van de locaties veel over de provincie en haar geschiedenis. Het is als een ontdekkingstocht

Alex Mallems

Unieke buitenlocaties in Zeeland vormen letterlijk het toneel tijdens het Zeeland Nazomerfestival. Zoals het verdedigingswerk Fort Ellewoutsdijk, gelegen in het zuiden van Zuid-Beveland.

Onze bezoekers hebben een band met Zeeland

Henk Schoute
Theater op Locatie Zeeland Nazomerfestival

Zeeuws industrieel erfgoed

Het festival vertelt aan de hand van de locaties veel over de provincie en haar geschiedenis. “Het is als een ontdekkingstocht”, vindt Mallems. “Er zijn Zeeuwen die zeggen dat ze dankzij het festival plekken hebben ontdekt die ze nog niet kenden. We spelen soms op plekken die normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk zijn. Zoals de Machinefabriek in Vlissingen, die honderd jaar oud is – echt industrieel erfgoed, met indrukwekkende hoge ruimtes. De beleving van het publiek is bij onze voorstellingen dus wel een heel belangrijke factor. Een beroemde acteur of regisseur is hier de derde of vierde reden om naar het theater te gaan – de locatie en het thema van het stuk zijn hier belangrijker.” Schoute knikt instemmend: “Het zijn geen voorstellingen die overal te zien zijn, om ze te beleven moet je naar Zeeland komen.”

Verhaal 15 van 33
Lees hier wat COVID-19 betekent voor uw vakantie